Sagledavajući teme osnova
poslovnog uspjeha u današnjem poslovnom svijetu i sve ono što poduzetnika može
učiniti uspješnim moguće je primjetiti da postoje hrpe škola, savjeta,
intuitivnih preporuka, znastvenih dokaza i inih recapata malih i velikih majstora
poduzetničke kuhinje. Tu su preporuke poslovnih škola od zapadnog
anglosaksonskog sustava pa do Kai Zena japanskih poslovnih uspješnica. Svaka
škola i preporuka ima svoju vrijednost i svoju dodanu vrijednost u
specifčnostima koje preporučuje, i nije niti jedna za zanemiriti i ne uzeti je
u obzir. Ali, gdje je tajna i što je zajedničko poslovnom uspjehu tetke Ivke, koja je imala dva
razreda osnovne škole a bila je uvijek „puna k'o brod“ i svih ovih poslovnih
škola ?!
Njena kuća je uvijek bila puna hrane, ića i pića, od
zrelih dunja do ptičijeg mlijeka, kod nje su se gosti zvani i nezvani uvijek
dobro počastili, kod nje nikad ništa nije falilo .. Važno je za napomenuti da
je od obrazovanja osim dva razreda osnovne škole imala i magisterij iz
„intuitvnih poljoprivrednih znanja“ i doktorat iz „seljačke filozofije“. Njeni
životni stavovi nisu bili puno različiti od onih Immanuela Kanta – iako možda
nikad nije ni čula za njega – i jedno i drugo su se znali zagledati u zvjezdano
nebo iznad znas, i jedno i drugo su vjerovali da su ljudi u svojoj najdubljoj
nutrini dobri. Ona je to doduše nazivala svojim rječnikom i zaključivala
rasprave na sebi svojstven način, ali bit će prilike da u narednim blogovima
potanko analiziramo zaključke njene seljačke filozofije, proučimo lekcije njene
poduzetničke škole i vidimo gdje su poveznice sa svjetskim uspješnicama.
Nema komentara:
Objavi komentar